Предимства на подовото отопление?

С падането на температурите, много от нас започват да се замислят за начина, по който ще отопляват дома си и тази зима. Като изключим централното отопление и електрическите уреди като климатици, конвекторни печки, печки на дърва, камини и т.н., друга алтернатива е и подовото отопление. Ето защо да изберем него?Какво представлява подовото отопление?


Подовото отопление стават все по-предпочитан метод през последните години, поради факта, че с него се постига и поддържа равномерна температура навсякъде в дома. То може да бъде монтирано във всяко едно помещение, всекидневна, кухня, трапезария, спалня и дори баня, като същевременно е най-ефективният и здравословен начин за отопление. При него целият под се явява отоплително тяло, което гарантира пълния комфорт и съответно намалява разходите. Други предимства на подовото отопление са спестеното обитаемо пространство за сметка на останалите отоплителни уреди и липсата на въздушен поток, който се създава от температурната разлика между между отоплителното тяло и въздуха в помещението. Ефективността му се крие в това, че близо 50% от топлината която се излъчва е лъчиста енергия и директно се поглъща от хората и мебелите, а не затопля единствено въздуха. По този начин се спестяват и до около 20% от топлинната енергия в сравнение с отоплението на печки и радиатори. В повечето случаи подовото отопление се явява като основен източник на топлина за дома, но в някои случай то се комбинира и с други уреди за отопление за постигане на оптимален комфорт. Има два основни вида системи за подово отопление, а именно електрическо и на водна основа. Препоръчително е преди да се пристъпи към монтиране, да се вземат под внимание големината на помещението, външните стени, дограмата, санирането, както и честотата на влизане и излизане в помещението, където ще се монтира.


подово отопление
Източник


Електрическо подово отопление


Електрическото подово отопление функционира посредством нагревателни кабели или фолио, вградени в пода. Според различните помещение, в които ще бъде монтирано, както и видовете предлагани на пазара, загряващите електроди са с различна гъстота и с различна повърхност. При работа на електрическото подово отопление топлината се отделя под действието на протичащият през него електрически ток. При монтиране, то може да бъде сложено директно върху бетонна основа, но въпреки това се препоръчва да бъде положена изолираща повърхност под и над нагряващите елементи. След поставяне на изолацията и нагревателните кабели или фолио, пода се залива с бетон, след което се полага подовата замазка и настилка. В случите когато подовата настилка ще бъде дървена - паркет, ламинат, корк и др., слагането на изолация е от голямо значение. Друго задължително условие и инсталирането на жичен подов сензор, чрез който да се регулира и фиксира температурата на помещението. Във всеки случай е добре преди поставяне на електрическо подово отопление да се  консултирате със специалист, който да ви насочи за оптималното решение според вашите нужди.

Електрическо подово отопление
Източник


Водно подово отопление


Водното подово отопление също се характеризира с високо топлоакумулиращо действие. При него ролята на нагревателен елемент играят тръби, през които циркулира гореща вода с температура между 45ºC и 65ºC. В системите за водно подово отопление, освен тръби се използват и комплект колектори и стойки, към които се включват тръбите. Монтирането му става по сходен начин като това на електрическото подово отопление, но техниката на монтаж е много по-трудоемка и съответно по-скъпа. Друго основно значение има  изолиращият слой под него както и разполагането на тръбите в нужната конфигурация (зиг-заг, охлюв, спирала и т.н.). Топлата вода, която циркулира в подовото отопление може да се черпи директно от централната отоплителна система, бойлер, термопомпа, от камина с топла риза или от слънчеви панели.

Водно подово отопление
Източник


Предимства и недостатъци


Предимствата на подовото отопление са възможността за монтаж върху всякакъв тип подови конструкции, равномерното разпределяне на температурата, тихата работа, намаляването на прах във въздуха, цялостният комфорт от отоплението и намаленият разход на енергия. Като недостатъци може да споменем, че при монтирането му в помещения с големи топлинни загуби е необходимо използването и на други отоплителни уреди, както и електромагнитното поле, което то създава и което според научни изследвания води до здравословни проблеми. Ако и Вие планирате поставяне на подово отопление у дома, намерете подходящ специалист с помощта на Builder.bg. Направете запитване за оферти от тук и получете конкурентни оферти от майстори и фирми от цялата страна, бързо, лесно и безплатно.


монтаж на подово отопление
Източник
 

Назад

Още статии от блога

Вашият покрив може да генерира електричество!
Невероятна ваканционна вила в Бали
Хармония у дома - цветовете според Фън Шуй