Изкуствена или естествена коледна елха?

Традицията за коледна елха съществува от векове, а нейното присъствие носи празнично настроение и весели моменти. В днешно време, освен нейното украсяване, стоим и пред дилемата каква да бъде тя – изкуствена или естествена. Вие преценете!

коледно дърво
Източник
 

Изкуствена елха


Декорирането у дома с изкуствена коледна елха през последните години стана разпространена практика. Причините! Визуално, изкуственото дърво е добра имитация на естественото и дори в много отношения може да се конкурира с него. Разбира се за всяко нещо има за и против, което води до някои въпроси за качеството и външният му вид.


изкуствена коледна елха
Източник
 

Предимства

Няма как да отречем, че изкуствените коледни елхи изглеждат добре. Те са също толкова красиви, а с подобаваща коледна украса са едни достойни заместници на естествените елхи. Тяхното разнообразието е голямо и би задоволило почти всички предпочитания – различни големини, форми, цветове, качество на изработка и др. Монтажа на изкуствената елха става за минути, като от вас се изисква да я извадите от кутията и да я сглобите. Съхранението пък е още по-лесно – разглобявате и прибирате обратно в кутията. По-достъпната цена на изкуствената елха дава възможност на всеки да си закупи според бюджета, с който  разполага, като разбира се, това опредял нейната големина, качество на изработка и цвета. Тя елха има много по-дълъг живот от естествената и може да ви служи наистина много години. Грижите за нея се свеждат евентуално до леко почистване и правилно съхранение. Друг е въпросът, че след няколко години използване може да ви се стори скучна и някак си „неестествена“.


изкуствено коледно дърво
Източник
 

Недостатъци

Недостатъците на изкуствената коледна елха идват от нейната същност. Тя е изработена от изкуствени материали и реално погледнато е просто една украса, имитираща „истинската“ елха. Макар и да има автентичен вид, тя няма аромата и присъствието на естествената елха.


декорация на коледна елха
Източник
 

Естествена елха


Естествената коледна елха е първообразът на изкуствената, а нейното присъствие заедно с коледните и новогодишни празници е традиция от векове. Тя внася свежест у дома и носи празничния дух, но и на зимния сезон. Няма нужда да говорим прекалено много за нея – нека видим предимствата и недостатъците ѝ спрямо изкуствената.


естествена коледна елха
Източник
 

Предимства

Тя е естествена! Това е най-голямото ѝ предимство. Автентична и носеща природата в себе си, живата елха придава особена атмосфера на дома. Поради факта, че няма две еднакви естествени дръвчета, всяка година вашата елха ще бъде различна и уникална. Освен това, веднъж отсечена и поставена у дома тя излъчва приятен аромат и не само. Естествената елха изпуска летливи вещества, които практически „убиват“ праха, което е много полезно за хора с алергии.


естествено коледно дърво
Източник
 

Недостатъци

Като недостатък освен по-високата цена на естествените елхи спрямо изкуствените, може да споменем и техният кратък живот. Веднъж отсечени и поставени в домашни условия, най-често на много по-високи температури отколкото външните, техният живот е няколко седмици. Разбира се, ако искате да запазите живота на естествената елха и след празниците, може да закупите такава със саксия. Внимавайте обаче да не изпочупите нейните клонки, слагайки прекалено много или тежки украси, все пак е жива!


украса на коледна елха
Източник

Назад

Още статии от блога

Камината - важна част от интериора у дома!
Ексцентричният “Бохемски стил” - претенциозен лукс примесен с абсолютна свобода!
Съвети при избора на подови плочки