Акрилни вани - съвременно решение за банята

След модата на чугунените, а след това и стоманените вани, идва времето на акрилните! През последните години, те придобиха широка популярност, като за тях чуваме добри отзиви в потвърждение на  техните положителни качества. Дали закупуването на акрилна вана си заслужава и какви са плюсовете и минусите от това? Нека разберем!акрилни вани
 
За разлика от останалите видове вани, изработени от добре познати естествени суровини като чугун и стомана, акрилните са направена от изцяло синтетичен продукт. Той е вид пластмаса, представляващ полимерен материал, чиято основа са акрил и метакрилова киселина, който след пулверизация и добавяне на различни вещества към него за получаване на желания материал се превръща в маса за формоване. Прототипа на акрила се появява през 20-те години на миналия век, когато учените по онова време са търсили силен, устойчив материал, който е същевременно лек.
 

Благодарение качествата на акрила и синтетичният му произход, акрилните вани дължат своята популярност и положителни качества. Техен най-важен плюс е лекотата на материала, което автоматично намалява тежестта на акрилната ваната. За пример ще дадем разликата  в тежестта на еднакви по размер и обем чугунена вана, която тежи 120кв. и акрилна, чието тегло е само 30кг. Освен ниското си тегло, акрилната вана има висока здравина, устойчивост на износване и механични повреди и възможност за възстановяване на увредени зони. Той е лесен за почистване, издържа на въздействието на препарати и поради синтетичната си структура не задържа бактерии, което го прави изключително хигиеничен. Акрилната повърхност не абсорбира топлината на водата във ваната толкова бързо, както при чугунените и стоманени вани, което води до нейното по-бавно изстиване.
 

От гледна точка на естетическите качества, акрилните вани могат да бъдат във всеки един цвят и оформени във всевъзможни ъглови, овални, многоъгълни, симетрични и несиметрични размери и форми. Те пасват на всеки стил и са подходящи както за малки бани, така и за големи, а комбинацията им с останалите елементи и подходящи плочки или мозайка е меко казано всевъзможна. Решили сте и Вие да оборудвате банята с удобна и стилна вана? Намерете подходящи майстори и форми в платформата на Builder.bg от тук.  

 

 

Източник

Назад

Още статии от блога

Стъклени врати в интериора
Правила при избора на завеси в интериора
Печка на дърва или пелети. Какво да изберем?