Go green - най-нашумелите екологични строителни материали

Докато Земята се сгорещява все повече и повече, а енергията става все по-скъпа и по-скъпа „ високоефективност“ във всичките й форми е най-доброто решение на 21-ви  век. Коли, ел. уреди и дори цели домове, направиха скок към „зеленото царство“, а екологичния начин на живот не се ограничава само до слънчеви панели, безрезервоарни бойлери и двукамерни дограми. Естетиката също навлиза в „зелената зона“ на екологичното. Говорим за мебелировка, направена от отпадъци – или поне от онова, за което се смята, че е отпадък. Също така за естесвени стени, бои без изпарения и ел. крушки, чиито живот общо взето продължава вечно. Ето някои от най- новите или по скоро преоткрити строителни материали, които ще ви позволят да стопанисвате екологично чист дом, изпълнен с удобство и красота.
 
Източник


Бамбук


Дървесината – поне, когато се отнася за подови настилки, не може да се нарече подлежащ на обновяване материал. Отнема векове на една гора да израсте отново и може да отнеме вечност да се възстановят вредите нанесени на Земята, след всичкото изсичане и обезлесяване. Бамбукът обаче, от своя страна, расте като плевел -  осем пъти по-бързо от твърдата дървесина ако трябва да бъдем точни. Той е изключително възобновяем, не само поради бързината на растежа си, но също така, защото когато бамбукът се сече, самото растение не умира. То просто пораства наново, и то бързо. Това прави бамбука отлична опция за подова настилка. Най-малкото, той е твърд и стабилен като масивната дървесина, а понякога дори я превъзхожда, тъй като не се набраздява така лесно. Бамбука има и  много други приложения – за изработка на мебели, плотове, щори, рогозки и др.

Източник


Корк


Може да ви се струва странна опция за подова настилка – меко, поресто нещо, което се използва за тапи за вино или информационни табла, но този изключително екологичен материал набира популярност и като интериорен елемент. Много коркови подове са направени всъщност от рециклирани коркови тапи. Съставките му разбира се доста различни, поради една причина – за да се усеща като твърда дървесина. Коркът също така е естествено непромокаем, което го прави подходящ избор за подова настилка. Говорейки за естествено – корковете подове не съдържат PVC или формалдехидни свързващи вещества. Той се произвежда от кората на жив корков дъб, чийто растеж подпомага изключително бързото възстановяване на самото дърво и тъй като коркът е естествено антимикробен, също е много подходящ за кухненски помещения и плотове.

Източник


Рециклирано стъкло


Обзалагаме се, че никога не сте се замисляли за онези бутилки, който сте изхвърлили в контейнера как някой ден отново могат да се озоват във вашата кухня. Красивите кухненски плотовете от рециклирано стъкло се произвеждат от стъклото, което изхвърляте на боклука. То може да бъде с всякакви размери и цвят – прозрачното се превръщо в изчистен, прозрачен компонент,  винените бутилки в зелено или кафяво стъкло, а чиниите във всеки спектър на цветната гама. При процеса на рециклиране стъклото се натрошава на малки парченца и споява с бетон, а крайният резултат е с лъскав и изискан външен вид. 

Източник


Рециклирана хартия


Дори при наличието на електронни съобщения и документи, хартията си остава огромна част от нашия живот. Всекидневно милиони тонове хартия по целия свят е използвана за всевъзможни цели. Рециклираната хартия е начин да съхраним дърветата. От нея могат да се произвеждат различни видове плотове и това е още по-голяма стъпка в екологичен аспект. Плотовете са оформени от компресирани твърди блокове от използвана хартия, покрита с нетоксична смола, която ги прави водоустойчиви, топлоустойчиви и устойчиви на замърсяване. В процеса на изработка не се използват формалдехид или други вредни елементи. Материалът се използва още за изработка на плотове за баня, мебели, подове и декоративни панели за стена. Ако искаш и твоят дом да бъде "зелен", заяви това безплатно в платформата на Builder.bg

Източник


Назад

Още статии от блога

Пастелните цветове в интериора - комфорт във всеки детайл
Правила при избора на завеси в интериора
Съвети при проектирането на малката спалня