Къде и защо да използваме теракота, фаянс и гранитогрес у дома?

В съвременна употреба плочките се използват както за дома, така и за обществени места. Освен чисто функционалното си приложение, те предлагат разнообразен вид и варианти за естетическо оформяне. По-специално, употребата им за дома винаги е повдигала въпроси, на които ще се постараем да ви отговорим.

 

Защо предпочитаме плочките за настилка и облицовка?


Плочките у дома най-често са предпочитани за местата, в които има голяма натовареност, влага или зацапване. Такива са помещенията като коридора, кухнята, банята, мокрите помещения, терасите и други открити площи. Този избор се дължи на факта, че поддръжката им е лесна, почистват се бързо и са издръжливи. За да разберем обаче кой вид е най-подходящ за облицовка и настилка е добре да се запознаем с техните качества, да уточним къде ще бъдат поставяни те и с какъв бюджет разполагаме. 


Източник
 

Теракота


Теракотените плочки са подходящи за облепяне на стените и подовете във всички помещения на дома. Тъй като тяхната структура е съставена от различни видове глина, те имат висока водопоглъщаемост, което ги прави подходящ избор за мокрите помещения и банята. Освен по-достъпната цена, техните плюсове са високата устойчивост на влага, лесното почистване, ниското тегло и огромното разнообразие, в което се предлагат. Макар, че са подходящи както за подова настилка, така и за облепяне на стени, е препоръчително да не се използват за подовете в по-натоварените помещения у дома.  Въпреки това, ако ги използвате в такива помещения, имайте в предвид, че могат бързо да се надраскат и увредят от пясък, мръсотия и груби премети. Също така теракотените плочки не са подходящи за поставяне на открито, поради възможността в тях да навлезе вода, след което да замръзне и да доведе до напукването им.


Източник
 

Фаянс


Фаянсовите плочки са подходящи за облепяне на стените в банята и кухнята. Тяхната здравина не е особено голяма и поради това избягването им като подова настилка е основателно. В такива случай дори изпускането на по-твърди предмети върху тях е възможно да доведе до напукване и последващ ремонт. Употребата им е предпочитана не само поради по-малкото им тегло, но и поради лесната поддръжка и високата водопоглъщаемост.


Източник
 

Гранитогрес


Гранитогресът се създава изкуствено под високо налягане, а материали за неговата направа са глина, фелдшплат, кварцов пясък и минерални сегменти. Благодарение на този начин за производство и обработка, те придобиват много ниска по-ниска порьозност, висока якост, устойчивост на удари и износване. Разбира се, тези му качества и начин на производство водят и до по-високата му цена. Най-често гранитогресът се използва за външни настилки, но в дома той е предпочитан не само за тераси и веранди, но и за подовете в кухнята и коридора именно поради неговата якост и издръжливост на удари и механични въздействия. В допълнение към тези качества, почистването му става лесно и е устойчив на влага. Използването му за стени обаче не е препоръчително, в предвид по-голямото му тегло, по-трудното боравене с него и декоративните ограничения от гледна точка на цветове и дизайн.


Източник


Назад

Още статии от блога

Красотата на интериора в скандинавски стилс
8 архитектурни шедьовъра, вдъхновени от природата
Контейнери превърнати в уникален дом.