Kак да спестим от електроенергията у дома?

С всяка изминала година електроенергията, която използваме за битови нужди постепенно поскъпва, което оказва значително влияние върху семейния бюджет. Ето защо мнозина търсят начини кака да пестят от нея с цел по-малки месечни разходи. Това разбира се е възможно, стига да се възползвате от съветите, които сме ви приготвили.
Дневно в едно домакинство се използват куп уреди и осветителни тела, които при оптимално експлоатиране могат да спестят голяма част от изразходваната електроенергия за битови нужди. Да започнем, като се възползваме от дневната и нощна тарифа на електроенергията. Тя ни дава възможност за планирано използване на някои уреди само в часовете с нощно тарифиране, с цел по-малки консумация. Разбира се,  поради факта, че много от тях консумират електроенергия денонощно, няма как да изключим абсолютно всички от захранването. Може да спестим обаче от уреди като бойлер, пералня, съдомиялна и др., използвайки ги само в часовете, за които е в сила по-евтината нощна тарифа. Така едновременно ще свършим домакинската си работа и ще намалим битовите сметки. Допълнително е добре битовите електроуреди, които купуваме, да бъдат с максимално висок клас за енергийна ефективност. На практика се стремете да избирате такива с клас „А“, а колкото повече „+“ има след него (А+/А++), толкова по-малко електроенергия ще консумира уреда.


Източник Източник Източник

 
Друг съвет за това как да пестим от сметките за електроенергия у дома е като сменим традиционните волфрамови крушки с нажежаема жичка с енергоспестяващи. Въпреки по-високата им първоначална цена, техният живот е много по-дълъг (до няколко години, в зависимост от модела и марката), а електроенергията която изразходват е в пъти по-малка. Освен това, интересен начин за намаляване на разходите за осветление е почистването. И то не кое да е, а това на прозорците. Колкото по-чисти са те, толкова по-дълго време естествената светлина ще осветява помещенията у дома, което ще доведе и до по-късно пускане на осветлението.


Източник

 
Следващият интересен съвет е за тези от вас, които прекарват повече време в готвене. Колкото и странно да звучи, оказва се голяма част от електроенергията на котлоните при готвене се губи от недостатъчният им контакт със съдовете върху тях. Тук се има предвид дъната на тиганите, тенджерите и др. Когато те не са идеално прави и са с диаметър, различен от този на котлона, е необходима повече топлина и по-дълго време за загряването на съда, което означава по-голям разход на електроенергия. Друг лесен трик за пестене на електроенергия при готвене е като използвате остатъчната топлина от котлоните и фурната, изключвайки ги 5-10мин. преди ястието да е готово.


Източник

Назад

Още статии от блога

Приказка или реалност?
Да изберем пердета за лятото!
10 големи идеи за малки всекидневни