Опънати тавани - красота и функционалност

Едно от все по-популярните и стилни интериорни решения при довършителните ремонти са така наречените опънати тавани. Съчетаващи красота и функционалност, те създадат неповторими дизайни както самостоятелно, така и в комбинация с окачени тавани от гипсокартон.
Източник
 
Опънатите тавани представляват платна от PVC или полиестер, които се опъват по цялото протежение на тавана (също могат да се монтират и върху стени) с помощта на специални профили и харпун. Самото опъване се извършва при температура на помещението от 60-65 градуса по Целзий, а финалният вид на тавана е на лице при изстиване до обичайните температури. Като цяло опънатите тавани влизат в категорията на окачените, поради това, че се инсталират на няколко сантиметра отстояние от основния таван, като така допълнително дават възможност за прикриване на дефекти и неравности по него. Те са изключително леки, с тежест до 350гр. на квадратен метър, водоустойчиви са и не позволяват образуването на конденз, огнеупорни са и имат дълъг живот на експлоатация.


Източник
 
Както вече споменахме опънатите тавани могат да бъдат от PVC или полиестерни платна, които се произвеждат по съвременни технологии без наличието на токсични и вредни вещества. Тяхното монтиране се извършва само от специалисти, тъй като изисква специфични умения, инструменти и условия на инсталиране. 


Източник
 
PVC платната са най-разпространени, като основно тяхно предимство са разнообразието от цветове и текстури. Имитират естествени материали като: дърво, кожа, мрамор, кадифе и др.; могат да бъдат с отпечатани върху тях снимки или картини и като цяло да създадат неповторим ефект. Също така PVC платната се предлагат с матирано или гланцирано покритие. Матираните създават илюзия за идеално гладък боядисан таван, като могат да бъдат както едноцветни, така и в различни текстури. Гланцираните от своя страна имат отразяващ огледален ефект, като също могат да бъдат в различни цветове, картини и текстури.


Източник

Полиестерните платна не са толкова разпространени поради значително повечето си недостатъци. Те са много по-здрави от PVC платната, но не издържат на високи температури, не могат да бъдат предварително боядисвани и имат много по-малко възможности за декорация, чиито ефекти са основната причина за избора на опънатите тавани.


Източник


Назад

Още статии от блога

Декоративните керамични плочки в интериорния дизайн
Подценяваме ли дървената дограма?
Стара ферма, превърната в невероятен семеен дом!