Защо плочките се напукват и как да избегнем това?

Плочките са универсален избор за настилка и облицовка на много от помещенията у дома, като тяхното поставяне гарантира издръжливост, функционалност и дълъг живот. С течение на времето обаче, някои от тях могат да се напукат и дори начупят, което в никакъв случай не носи благоприятни последици. Напукването и разрушаването целостта на една или няколко плочки у дома, често се базира на лошото качество на плочките. Невинаги обаче, това е основната причина. Други предпоставки за напукване и чупене на плочките е неправилно монтиране, наличието на неравности и дори създаването на неблагоприятни условия. Ето как да установим причините за тези явления и какво да правим в подобни ситуации!

 

Неравна повърхност


Липсата на идеално равна основа върху пода или стените несъмнено води до увреждане на плочките. Така незабележимата на пръв поглед вдлъбнатина или издатина с течение на времето може да предизвика напукване и начупване на плочките в даден участък. При подобно явление, засегнатите плочки трябва да бъдат заменени, но задължително след предварително изравняване на основата, за да се избегнат последващи увреждания.


Източник


Неправилно съотношение


Ако в процеса на замазване, изравняване и грундиране бъде допусната грешка в съотношението на материалите и неправилното им забъркване, подготовка и нанасяне, основата може да се деформира. Допускането на подобна неточност ще доведе до повреда в плочките. За избягване на грешки е добре да спазвате препоръчителните съотношенията за всяка смес, както и необходимите изисквания за нанасяне. Въпреки увереността, че може да се справите с лепенето на плочки сами, ние препоръчваме да се доверите на добър майстор за тази работа


Източник


Неправилен избор


Дори полагането на плочки да бъде извършено от специалист, съобразно всички изисквания, винаги има вероятност те да се напукат. Тук, причината може да се крие в неподходящия избор на плочки, спрямо помещението за което ще ги използваме. Плочките имат способността да абсорбират влага и да реагират на определени температури по различен начин, което може да доведе до деформация и последващо напукване. За да избегнете това, ние препоръчваме да обърнете внимание на предназначението и условията за експлоатация на плочките, оказани от производителя. 


Източник


Голямо натоварване


Понякога напукването или начупването на плочките може да се дължи на съвсем по-обикновена причина, а именно механично увреждане. То може да бъде предизвикано от поставянето на тежки мебели или изтърването на масивни предмет върху тях. Това разбира се поражда значителен механичен стрес, който може да бъде избегнат единствено благодарение на вашата съобразителност и внимание.


Източник


Назад

Още статии от блога

Съвети при проектирането на малката спалня
Какви да бъдат кухненските плотове?
Биобетон, който сам запълва пукнатините си!