Комбиниране на подови настилки – плочки и ламинат

Комбинацията от различни видове подови настилки в едно помещение позволява да се създаде визуално зониране и увеличаване на пространството. Една от най-често използваните комбинации е тази между ламинат и плочки. Какви са предимствата от нея и как това съчетание да стане естетическо и функционално?Използването на тази комбинация не се е наложило само заради визуалните промени, които тя създава. Напротив. Тя има практична изява от гледна точка на зонирането и износването на подовите настилки в отделните части на едно помещение. Според това, комбинирането дава възможност за по-продължителна употреба на плочки и ламината и опростява тяхното почистване и поддръжка. 


Източник
 
Монтирането на ламинат и плочки в едно и също помещение определено не е лесна задача и изисква определени умения. Като изключим основните методи на работа за полагане на двата различни вида настилки, друго ключово място при комбинирането е тяхното свързване. Съединяването им по прави линии е рядко срещано, поради факта че не е интересен от интериорна гледна вариант, въпреки че понякога е много по-добро решение. Разбира се , извитите връзки или тези със сложна геометрия са много по-интересни за гледане. Връзката между отделните настилки може да бъде без или със прагове. В случаите, когато е без е необходимо внимание и прецизност при изрязване и монтиране на отделните материали така, че да се получи правилно и плавно преминаване между тях. Поставянето на праг върху връзката между плочки и ламинат от своя страна, трябва да отговаря на определени изисквания. Необходимо е той да бъде избран естетически да отговаря на останалите настилки и да е безопасен, тоест поставен плътно, така че движейки се по и през него хората да не се спъват и закачат.
 

Източник

 
Най-честите места, в които се използва комбинация между плочки и ламинат са: при отделяне кухнята и трапезарията на две зони както и за входното антрето и коридорите. Това разделяне е спрямо натоварването на определените зони, според което идва и съответната подова настилка. При комбинирането на подови настилки в помещение предназначено за кухня и трапезария, плочките са подходящата за зоната на работа (около кухненските шкафове, плотове, готварска печка и т.н.), тъй като ще бъдат изложени на голямо натоварване, замърсяване и влага. Останалата част от помещението – трапезарията, може да бъде покрита с ламинат, отново с оглед на по малкото натоварване и замърсяване, което ще се оказва върху него.
Източник

 
По същият начин се прилага и използването на комбинирани настилки във входното антре и коридорите. Участъците около входната врата и дори цялото антре, където натоварването е най-голямо, е уместно да бъдат поставени плочки, а за вътрешността и коридорите да се използва ламинат. Естествено, подобни комбинации може да бъдат направени във всяко едно помещение, според нуждите и предназначението. Важен е крайният резултата на естетична и функционална подова настилка.Източник


Назад

Още статии от блога

Идеи за ефективно проектиране на малката кухня
Поканете слънчевия цвят в дома си
Как да решим проблема с напуканата боя?