Фактът, че трапезната маса отдаван играе важна роля в ежедневието на човека ясно се вижда, съдейки по съвременният начин на живот. Като основна мебел, тя е не просто прищявка, а истински необходима и полезна част от всеки дом. В същото време огромното разнообразие от форми, големини и материали на изработка ни дават достатъчно варианти при избора на перфектна маса за нашата трапезария.
Дълго време трапезните маса са били изработвани от един и същ материал (обикновено дърво) и разбира се в една и съща форма (най-често правоъгълна). Без значене от големината им, те са използвани през вековете както от аристокрацията, така и в най-бедните домове. С течение на времето трапезните маси все още присъстват във всеки дом, с тази разлика, че днес техният външен вид може да бъде всевъзможен. Невероятното разнообразие от форми, големини и материали е достъпно за всеки един, а това е поредното доказателство, че те никога няма да излязат от „мода“.
Стандартните формите за трапезни маси, които днес са утвърдени и често срещани са правоъгълна, овална, кръгла и квадратна. Разбира се, все още най-предпочитана си остава правоъгълната маса. Това се дължи на консервативното мислене от страна на повечето хора, за които тази форма е оптималната, когато става въпрос за побиране на възможно повече души около нея. Най-популярният и гъвкав избор тук е маса (разтегателна или не) с място за 6 до 8 човека.
Овалната, наред с правоъгълната е също често срещан избор за форма на трапезната маса. Това се дължи на сходните и характеристики с правоъгълната, като по скоро разликите са чисто визуални с липсата на ъгли.
Кръглата трапезна маса е доста по-различна от останалите. Визуално, нейният външният вид изглежда много по-стилен и носи специален чар, а благодарение на формата ѝ винаги има място за още един човек около нея. Въпреки това е по-рядко срещана, може би поради факта, че кръглата маса често заема повече място и е почти наложително да бъде разположена в центъра на трапезарията, за да изглежда естествено.
Трапезната маса с квадратна форма е също срещана, но по-скоро с малки размери, с места за до 4 човека, подходяща за ограничени пространства. Естествено има и квадратни маси с големи размери, побиращи до 9 или 12 души, които изглеждат внушително, но и заемат повече пространство.
Изключвайки стандартните и широко предпочитани форми и размери, може да срещнете маси за хранене и в други симетрични и несиметрични форми и размери, който поради ексцентричната си визия са по-рядко срещани.
Освен формата и големината, друг основен фактор за трапезната маса е материал, от който е направена тя. Най-често срещано е дървото, поради факта, че е естествен и издръжлив материал, вписващ се във всеки интериорен стил.
Относително нова тенденция са стъклените маси, който имат не по-малка здравина от дървените, но изискват внимателна поддръжка и специфични грижи. Те са подходящи за модерният и хай-тек стил или за класическото арт нову.
Друг чудесен материал за плот на трапезната маса е естественият камък, който е не само издръжлив, но и изключително красив.
Също така, маси за хранене могат да бъдат изработени от нетипичен за тази цел материал като бетон, метал или в комбинация от няколко различни. Относно тяхната функционалност, зависи от дизайнерите – стандартни, разтегателни, сгъваеми, с нестандартен външен вид или интересни механизми– всичко е въображение и стил.