Ергономично подреждане на мебелите в спалнята

Вашата спалня може да бъде в класически или модерен стил, светла и изчистена или ярка и непредсказуема, но най-важният въпрос е дали ще бъде удобна? Това разбира се, зависи от избора и правилната подредба на мебелите в нея, което да я направи комфортна и уютна. Вижте как да постигнете ергономичност в спалнята с тези лесни, но ефективни съвети.

 


За постигане на пълно удобство в спалнята, от гледна точка на мебелите и тяхното подреждане е абсолютно ясно, че трябва да има достатъчно място за тях. Също така, нищо не трябва да пречи на свободното преминаване и на отварянето на врати, чекмеджета и шкафове. Естествено, ако говорим за спални с голяма площ, това автоматично гарантира достатъчно пространство за всички мебели и разбира се свобода на движението между тях. За тези с по-малка квадратура обаче, едно от най-важните неща е широчината на преходите от всяка страна на леглото, които в идеалния случай трябва да бъдат не по-малко от 70-80см. Ако имате възможност разбира се, най-добре е да увеличите тяхната ширина до 1м. – 1,20м.
 Източник
 
При по-малките спални покупката на мебели с големина съответстваща на площта на стаята трябва да бъде предварително предвидена, така че да не се отнема „ценно“ място. Препоръчително е да се избират мебели с по ниски и малки размери, както и заоблени ръбове. Техният брой да се свежда само до необходимите легло, нощни шкафчета, гардероб и евентуално скрин.  За пример, в една спалня с квадратура от около 9-10 кв. м. е подходящо легло с размери 1,4м. х 2м. или 1,6м. х 2м., а наличието на допълнителни мебели като скринове, таблетки, столове, канапета и т.н. само би затрупало помещението.
 Източник
 
Относно разположението на мебелите в спалнята, те трябва де се поставят с оглед на комфорта в стаята и нейните обитатели. Не е препоръчително леглото да бъде до вратата, тъй като външните звуци от останалата част на жилището ще се чуват по-силно и освен това, според психолозите, човек интуитивно ще чувства повече несигурност. Също така, поставянето на леглото под прозореца не е добра идея, отново от гледна точка на шума, идващ от вън, особено ако жилището ви се намира в район с повече оживеност или автомобилен трафик. Идеалното разположение на леглото в спалнята е успоредно на прозореца или срещу него, но не и долепено на някоя от стени, в случаите когато е двойно. Когато леглото е единично обаче, долепянето му до една от стените на стаята е напълно разумно решение. 
 Източник
 
Също така, ако сте избрали високи и масивни мебели като гардероби, скринове, тоалетки и т.н. ги разположете в ниши, чупки или ъгли, където визуално няма да изглеждат като надвиснали „гиганти“. Все пак няма да ви е приятно, докато си почивате, да изпитвате чувство на дискомфорт и ограничение при вида на един голям шкаф. Относно огледалата, те трябва да са разположени така, че да няма цялостно, централно и припокриващо се отражение с леглото докато си почивате или спите. Подходящи места за тях са изместените от погледа, като тези над или успоредно на таблата на леглото или по-далеч от него, на някоя от противоположните стени, без отражението да навлиза във вашето полезрение.
Източник

Назад

Още статии от блога

Приказна къща построена от сламени бали
Стъклени преградни стени – стилно решение за дома
Естествени материали и минималистичен дизайн