Кухнята е сърцето на дома

Често сте чували хората да казват именно това и някак си ние вярваме, че е истина. Без значение дали е малка или голяма, кухнята е център на нашият дом, като нейното разположението и функционалност са ключови. Това е мястото, където приготвяме нашата храна - гориво за телата, мислите, приятелите и семействата по целия свят. Можем дори да кажем, въпреки че  живота се създава в спалнята, кухнята все пак е мястото което го поддържа. Някои от вас може да са съгласни, други пък не. Какво е вашето мнение по този въпрос?

 

Кухня не е само за готвене, но и за живеене


Кухните са, за да се готви в тях. Спор няма! И все пак може да предадем толкова живот на тях, вместо да ги изолираме. Всички имаме спомени, когато сме били малки и нашите родители (по-често майките) са се суетели в кухнята, за да приготвят поредната вкусна и питателна храна. В някои случай, на нас като деца, ни се е казвало да не им пречим, да ги оставим да готвят и да излезем извън кухнята. А какво по-хубаво от това децата да бъдат включени в цялото това “забавление”? Да бъдат насърчавани да се присъединят към приготвянето на храната, да се учат на това “изкуство”, да изпитат радостта от подготовката за семейната вечеря, създавайки по този начин истински спомени за цял живот. Кухните са стаи изпълнени с живителна сила, енергия и разбира се аромат.


обзавеждане
Източник


Начин на живот и неговото влияние


Голяма част от значението на тази стая зависи от нейната големина, от семейството и начина ни живот. В по-старите домове кухните са по-малки и разделени от останалата част на жилището. Те са били едно напълно обособено място, което се използва единствено и само за готвене. За сметка на това, днес предпочитаме кухнята да е свързана с останала част от дома, било то с всекидневната, с трапезарията или с двете в едно по-голямо помещение. Ако  Вашата кухня е малка, вижте как да я превърнете в просторно и функционално място на тази страница
 

кухня и трапезарияКухнята е новата всекидневна


През последните 20 години, кухните започнаха малко по-малко да се вписват в общите пространства, където прекарваме повече време и където разбира се не само готвим но и се забавляваме. Голяма част от новите домове се проектират така, че кухните да не са отделни помещения, а са събрани с всекидневната и трапезарията в общо помещение. Повече за функционално и интелигентно съчетание кухня, трапезария и всекидневна в едно, прочетете тукПо този начин собствениците на жилища разполагат с място, което обединява забавлението и храната и е достъпно както за цялото семейство така и за приятели и гости. Тази тенденция за кухните продължава, като същевременно ги превръща не просто в “кухни”, а поддържа начина на живот за обитателите на целия дом.

кухня и весекидневна

 

Кухнята се променя непрекъснато


Кухнята е от онези места, които се променят непрекъснато. Архитекти, строители, дизайнери и производители поддържат тази постоянна “еволюция”, като се стремят да  предлагат иновации и функционалност, съобразена с днешният разнообразен начин на живот. Като започнем с удобството на добре разположените шкафове, минем през удобните и вградени печки, фурни, хладилници, миялни и всичко с което ни улесняват те и стигнем до функционалността на кухненският остров. Нови продукти, концепции и дизайни се появяват всяка година, което може само да ни радва, а за да се радвате и Вие на идеалната за Вас кухня, вижте вижте как да избегнете 5 най-често допускани грешки при нейното проектиране. Искате модерна и удобна кухня? Направете запитване за Вашия ремонт в платформата на Builder.bg и получете конкурентни оферти от майстори и фирми от цялата страна. 
 
интериор

Назад

Още статии от блога

Нов живот за старите вещи
Комбиниране на подови настилки – плочки и ламинат
Основни техники при лепенето на плочки