Полезни съвети за перфектна трапезария

Трапезарията е мястото у дома, където прекарваме време заобиколени от семейство и приятели с вкусна храна и приятни разговори. Хармоничните форми, цветове, аксесоари, размери и местоположение на мебели оказват влияние върху нашето настроение. Предлагаме ви няколко интересни и приложими съвета за дизайна на трапезарията, без значение дали тя е в отделно помещение, в кухнята или част от всекидневната.

Полезни съвети за перфектна трапезария
 

Цветова схема


За по приветлив и ненатрапчив вид на трапезарията, ние препоръчваме да използвате неутрални цветове. Започвайки от пода, подходящи цветове са естествените дървесни тонове, както и шоколад или кафе. Относно мебелите в трапезарията - може да заложите на по светли цветове като бежово, перлено, слонова кост или нюанси на бялото, които между другото трябва да се съчетаят с цвета на текстилът в трапезарията (завеси, покривка, салфетки и т.н.). За стените и таванът изберете отново неутрални и светли нюанси като бежово, кремаво, бяло и др.

цветове за трапезария

Използването на естествени цветове също придава на трапезарията уютен и хармоничен вид. Няма да съжалявате ако използвате натурални тонове, които се срещат в природата като различните нюанси на синьо и зелено. Техният обхват е достатъчно разнообразен без значение дали ще заложите на светло синьо, тюркоазено, на бледо зелено или мента.

обзавеждане

Ако пък сте от любителите на ярките и “сочни” цветове и това ви кара да се чувствате по живи - заложете на тях! Запомнете обаче едно условие - не прекалявайте! Достатъчно е да акцентирате с определени мебели или аксесоари, за да създадете “вкусно” настроение в трапезарията на дома.

цветове трапезария

Избор на мебели


На първо място мебелите в трапезарията трябва да бъдат съобразени с големината на пространството, както и с броят души, които ще се хранят редовно в нея. Изберете маса с подходяща форма и големина, отговаряща на пространството във вашата трапезария но не забравяйте и за необходимото пространство за местата за сядане и дори допълнителни мебели като скрин или помощна масичка.

мебели за трапезария

Броят на местата в трапезарията е от голямо значение, определете колко ще са те (в повечето случаи 4 или 6) и предвидете достатъчно столове, кресла, диван, пейки или комбинация от тях. Съобразно тях може да определите каква маса ще бъде най-подходяща (кръгла, квадратна, правоъгълна или овална), като не забравяте за случите в които може да се наложи добавянето на допълнителни места за гости или семейни събирания.

столове трапезария

Наличието на скрин или помощна масичка може да заема допълнително пространство в трапезарията, но със сигурност ползата от него е очевидна. Използвайте го като помощно място за блюда и напитки или за отсервиране, така със сигурност ще си спестите чести ставания от масата. За максимално удобство, препоръчваме да заложите на мебели с възможно по изчистен дизайн и приятни текстури, без обемисти размери и прекалено много детайли. Ако Вашата трапезария дели общо помещение с кухнята, вижте едни от най-често допусканите грешки при проектирането на кухня, за да избегнете конфликт между нея и трапезарията.

маса трапезария

Осветление и декорация


Всеизвестно е, че прозорците и естествената светлина правят визуално всяко едно помещение да изглежда по-голямо. Това важи с пълна сила и за трапезарията - колкото повече, толкова по-добре! Какво да правим през тъмната част от денонощието обаче? Тук трябва да се помисли за достатъчно наситена, но и умерено осветление, което да излъчва приятна светлина, без да ви дразни докато се храните. Най-сигурният начин за постигане на това е като заложите на полилей, разположен централно над масата за хранене в трапезарията. Така той ще разпръсква достатъчно светлина, като е препоръчително е тя да не бъде бяла и ярка, а по-топла и дори леко приглушена.

осветление трапезария

Грешка е да се смята, че декорирането на трапезарията е излишно. Напротив - украсяването около зоната за хранене е още един чудесен начин да създадете предразполагаща атмосфера. Закачете красива голяма картина с пейзаж или натюрморт; окачете огледало, в което да се отразява повече светлина; поставете ваза с цветя или купа с плодове и декорирайте с красиви предмети за повече естетика. Също така, инсталирането на окачени тавани или дори все по-нашумелите огледални тавани Вашата трапезарията ще се превърне в изключително място на дома. 

маса и столове трапезария

За създаването на приятна атмосфера в трапезарията не е необходимо много, когато имате предварителна визия за нейния дизайн. Дори и да звучи лесно за постигане обаче, нещата не винаги стоят така, както си ги представяме. В тези случаи, ние от Builder.bg помагаме на нашите клиенти като им предлагаме лесен, бърз и безплатен начин да намерят подходящ майстор или фирма, способни да реализират техните идеи. Научете повече от тук!

обзавеждане на трапезария
Източник


Назад

Още статии от блога

Огледални тавани - впечатляващo нова визия на дома
Тропически дом, мечта за всеки!
Тайните на стилния дом. Как да превърнем обикновеното жилище в изискано място.