Избор на плочки при ремонт на банята

Когато планираме ремонт на банята, освен избора на мивка, шкафове, огледала, душ или душ кабина, вана и други аксесоари, едни от най-честите въпроси пред нас е избора на плочки. Те са “лицето” на банята и съществена част за нейната практичност и интериор. Едно от най-важните условия при избора на плочки преди ремонта е тяхната здравина, водоустойчивост, лесната поддръжка и почистване.  Освен това, външният вид, размер и цвят също са от значение. 

плочки

 

Фаянс и теракот


Като начало преди започване на ремонта е добре да знаете, че оптималният избор на плочки за банята са фаянса и теракота. Предвид по-голямата натовареност на пода в банята, за сметка на стените, тяхната здравина играе основна роля за това, къде ще бъдат налепени. Теракота  има голяма здравина и това го прави приложим за лепене както на пода, така и по стените. Фаянсовите плочки от своя страна са с по-малка здравина и са подходящи предимно за стени, тъй като при използването им за пода могат да се напукат или счупят при високо натоварване или изпускане на тежки предмети. 

фаянс

 

Размер на плочките


Изборът на подходящ размер плочки е още един въпрос, който възниква при ремонта на банята. Преди всичко препоръчваме да обърнете внимание на разстоянията между отделните елементи в банята като мивка, шкафове, огледала, душ или душ кабина, вана и други. Така може да се ориентирате визуално какъв размер ще са най-подходящи. За малката баня, специалистите препоръчват да избягваме използването на големи плочки, тъй като те правят помещението визуално да изглежда по-малко и да заложим на такива с малки размери. Като техен недостатък обаче, може да споменем непривлекателната визия на фугите. Съответно, при големите бани може да заложите не всякаква големина. Факт е, че повечето хора избират плочки със средна стандартна големина или комбинация от големи и малки с декоративни елементи.

теракот


Цветовете в банята


Друг важен фактор при избора на плочки за банята е техният цвят. Като основно правило е използването на плочки в светли цветове за малки бани, което визуално увеличава големината на помещението. При големите бани разбира се, може да заложите както на светли така и на тъмни, а многообразието от цветове предлагано на пазара Ви дава почти неограничени възможности. Допълнително може да комбинирате няколко цвята, да използвате плочки с декоративни елементи или да пресъздадете различни фигури, за да създадете по-уютна и разчупена атмосфера в банята. Разгледайте и нашите съвети за функционалност и удобство в малката баня.

ремонт
 

Ремонт на банята


Преди да пристъпите към закупуването на плочки за ремонтът на банята, съветваме да определите квадратурата на помещението и задължително да вземете допълнително количество от необходимите плочки. Така ще сте застраховани в случай на счупване при рязането и лепенето им по време на ремонта. Освен това, за да не се допускат грешки или неправилно лепене и уплътняване, препоръчваме да се доверите на специалисти в областта. В Builder.bg ще намерите подходящи майстори и фирми за ремонта на банята, като получите конкурентни оферти и цени. Научете повече тук!

ремонт плочки
Източник


Назад

Още статии от блога

Тайните на стилния дом. Как да превърнем обикновеното жилище в изискано място.
Бетон в интериорния дизайн
Интериорни арки от гипсокартон – отлично решение за съвременния дом